Naturoplevelser i området

Naturen i Nordjylland er unik. På vestkysten kan du opleve og se den barske vind fra havet, har formet landskabet og naturen. Der er mange muligheder, for at nyde og bruge den dejlige natur. På dage med blæst, fra vest er der aldrig langt til østkysten, eller den skønne Limfjorden, der afgrænser Vendsyssel mod syd. Skove plantager og bakkede landskab inde i landet og flade heder. Der er kun 40 min kørsel til Grenen hvor Skageræk og Kattegat mødes.

Maskot på tornby strand camping

Naturoplevelser i området

Naturen i Nordjylland er unik. På vestkysten kan du opleve og se den barske vind fra havet har formet landskabet og naturen. Der er mange muligheder for at nyde og bruge den dejlige natur. På dage med blæst fra vest er der aldrig langt til østkysten eller den skønne Limfjorden, der afgrænser Vendsyssel mod syd. Skove plantager og bakkede landskab inde i landet og flade heder. Der er kun 40 min kørsel til Grenen hvor Skageræk og Kattegat mødes.

Maskot på tornby strand camping

Tornby Klitplantage

Natur og klitplantager oplevelser Nordjylland

Tornby Klitplantage ligger på vejen ned til stranden. For at stoppe sandflugten ved kysten begyndte man i starten af 1800 tallet at plante Klitplantagerne i Nordjylland. I dag er der plantager langs meget af Nordjyllands vestkyst og her er der et rigt dyre og planteliv. I Tornby klitplantage kan du samle svampe, der er afmærket stisytem og cykelruter.

Tornby Strand

Nordjyllands strande

Tornby Strand ligger for enden af vejen. Stranden er blandt de bedste badestrande langs Vesterhavet. Uden for badesæsonen og tidligt eller sent er stranden vidunderlig. Gå tur langs stranden i solnedgangen. Der kan samles rav smukke sten langs kysten. Kysten i Nordjylland er meget forskellig, stejle skrænter ved Rubjerg knude og brede hvide sandstrande ved f.eks. Tornby, Løkken og Blokhus.

Grenen

Skagen og grenen hvor kattegat og skagerak mødes

Er du i Nordjylland er Grenen en oplevelse. Her slår Skagerak og Kattegat bølgerne sammen og de 2 have mødes. Det er muligt at gå ud til Grenen eller køre med sandormen.

Ved Skagen og Grenen samles trækfugle hvert år på vej til og fra Norden.

Fugle

Fugle ved stranden havet skoven vendsyssel nordjylland

Nordjylland er rigt på fugleliv. Hvert år ses mange sjældne fugle omkring Hirtshals og Tornby. Trækfugle samle ved Skagen og venter på den rigtige vind til at trække længere op mod nord. Svaner, gæs og andre store flokke af fugle trækker hvert år ned langs kysten. Vandplasken ved Kærsgård strand er et godt område at se sjældne fugle. I Danmark er Hirtshals det eneste sted hvor  Toplærken yngler.

Fiskeri

Lystfisker, fritidsfisker, Hirtshals havfiskeri med kutter

Der er alle muligheder for at nyde naturen, når du er lystfisker. Her i området er der mange både der sejler med lystfiskere ud på havet, til feks. det gule rev. Du kan fiske fra stranden, fra molen eller i en af de mange put and take søer i området. Når du kommer hjem har du på campingpladsen mulighed for at tilberede og nyde dine ny fangede fisk. Resten kan du fryse ned i vores fryser.

Dyreliv

Rådyr, ræv, hare dyreliv oplevelser i nordjylland

Der er et rigt dyreliv i den nordjyske natur. Du kan se mange dyr når du går en tur i skoven. Tidlig morgen eller ved solnedgang er der næsten altid mulighed for at se rådyr i Tornby klitplantage. På campingpladsen er der også besøg af rådyr, ræv og hare. Vil du se flere dyr er der også mulighed for at besøge fun park Hirtshals 1 km fra campingpladsen. Slotved skov ved Sindal er også et besøg værd. Der er mange ture med naturguide i sommerhalvåret.

Rubjerg knude fyr

rubjerg knude fyr fyrtårn nordjylland
Der er et besøg værd hver gang man besøger Nordjylland at se Rubjerg knude fyr. Fyret står på skrænten til Nordsøen og klitten der rejser sig op bag fyret. I efteråret 2019 flyttede Murermester Kjeld fyret 70 meter længere væk fra skrænten, for at beskytte fyret for at styrte i havet. Campingferie ved vestkysten er rig på natur og oplevelser. www.rubjergfyr.dk

Hærvejen

Dansk vandretur i nordjylland langs vestkysten hærvejen

Ta på cykel eller gåtur på hærvejen. Den gamle handels rute går fra Hirtshals og 500 km syd på til syd for Padborg. Der er mange historiske steder og smuk dansk natur langs hele ruten. Ruten går forbi campingpladsen og du kan overnatte her, når du skal starte eller slutte din tur på hærvejen.

Ørnereservatat

trækfugle i skagen, nordjylland

Hvis du ikke kan finde ørne i naturen, kan du tage en tur i Ørnereservatet.
Du kan gyse over de benhårde og stolte majestæter på Ørnereservatet, hvor deres fascinerende jagt teknikker præsenteres for publikum. Det ligger mellem på hovedvejen til Skagen, mellem Tversted og Aalbæk. www.eagleworld.dk

Vestkystruten

Vestkystruten, northsee trail nordsøruten cykeltur

Danmarks nationale cykelrute nr. 1 går fra Skagen til Rudbæl ialt 560 km langs den Jyske Vestkyst. Ruten går langs kysten og forbi mange dejlige Historiske byer langs Vestkysten. Vestkystruten er en del af “Northsea cycel trail”  som er en ca. 6000  km lang cykelrute rundt om Nordsøen

Cykelruter

cykelruter i nordjylland og vendsyssel på cykelferie camping

Der er mange cykelruter i Nordjylland du kan se mere her på visit Nordjylland. Når du kører gennem naturen på cykel oplever du meget mere af dyrelivet. Du får vind vejr og dufte med så alle sanser er aktiveret.

Se mange cykelruter i Nordjylland her på Visit Nordjylland

Svampe

svampe i naturen ved kjul tornby hirtshals nørlev

Udforsk naturen og tag svampe med hjem. Du kan samle spiselige svampe i Klitplantagerne i Tornby, Kjul og Tversted. Kantareller og andre velsmagende svampe. Pas på at du får de rigtige svampe med hjem da der også er mange giftige svampe i naturen.

Sten ved Hirtshals fyr

stensamling ved Hirtshals fyr fosiler

På stranden ved Hirtshals fyr kan du se spændende lag fra den mellemste del af sidste istid. Leret indeholder fossilførende blokke, der stammer fra den yngste del af juratiden. Disse blokke kan indeholde fossilt træ, muslinger, snegle og ammonnitter. Der falder resterne fra laget ned på stranden.
En tur langs klinten er en stor oplevelse for alle steninteresserede.
I ”Madpakkerummet” ved Hirtshals Fyr findes en samling af de sten, man kan finde på stranden.
Der er guidet ture af Henrik Arildskov flere gange i løbet af året.

Udsigtspunkter

Natur og klitplantager oplevelser Nordjylland

Danmark er fladt…eller er det? Der er mange udsigtspunkter i Nordjylland og fordi landet er forholdsvis fladt så kan du se langt når du finder de rigtige steder. Tornby bjerg,

Skove i Nordjylland

skove og oplevelser i skoven

På Herregården Odden huser de en stor udstilling af skitser, tegninger, malerier og keramiske ting udført af kunstneren J. F. Willumsen, der var elev på Kunstakademiet samt frekventerede Den Frie Malerskole, hvor han undervistes af bl.a. skagensmaleren P. S. Krøyer, Zahrtmann og Tuxen….

Uggerby å og Kanofart

leje kano i nordjylland, udlejning af kanofart uggerby

Der er kanofart fra Uggerby og Sindal hvis du vil opleve åen fra vandsiden. I Uggerby å kan du også fiske. Der skal lokalt fisketegn til dette kan købes hos på turistkontoret i Hirtshals
www.uggerby-kanofart.dk

Tornby Bjerg

Tornby bjerg højt punkt i vendsyssel 88 meter over havet

Tornby bjerg er en af Danmarks største bakker. “Bjerget” starter umiddelbart øst for jernbanen ved Gamle Landevej og stiger mod øst. Tæt på toppen er der 480 meter med 30 højdemeter og en gns.stigning på 6,3% (Bund: 32 m.o.h. Top: 83 m.o.h.)
Bjergvej, 9850 Hirtshals

Asdal hellige kilde

I Lilleheden Klitplantage ikke langt fra Hirtshals finder man en af landets mange hellige kilder. Den findes umiddelbart syd for den asfalterede skovvej, hvor Kjul å krydser vejen. Den ligger cirka 4 meter over åens niveau.

Hellehøj

hellehøj ved Hirtshals

Hellehøj (89 meter o. havet) er en gravhøj fra bronzealderen. Den er ca. 3.500 år gammel og er anlagt på en morænebakke fra istiden.

Hellekisten i Horne

Hellekisten på Horne kirkegård

I 1939 stødte man på en stenbygget grav på Horne Kirkegård, en såkaldt hellekiste.
Tilhører enkelgravtiden fra bondestenalderen 2800-2400 f. Kr.

Tornby Dyssen

tornby strand camping

Stendyssen er fra yngre stenalder. Den er ca. 4.000 år gammel. Jordhøjen over dyssen er bortgravet, og tilbage står fire bæresten med en stor dæksten over. Dyssen ligger ved Tornby Gl. Købmandsgård.

Kongestenen ved Tornby

Den blev fundet ved markarbejde i 1992 på en mark, der skråner ned fra bjerget. Den måler 2,6 x 1,65 x 1,4 m og vejer formodentlig ca. 20 tons. Ifølge gamle oplysninger skulle tidligere have stået en sten på Tornby Bjerg med de samme mål. Denne kaldtes Kongestenen.

Asdal voldanlæg

Asdal Voldanlæg (1300-tallet) forener stedet med en egen mystik. Asdal Voldanlæg er opstået ved, at man har gennemgravet et næs, Asbjerg, der strakte sig ud i Ådalen. I bunden af ådalen løber Kjul Å. Der er 3 dæmninger, som endnu kan ses. Asdal Voldanlæg forener stedet med en egen mystik. Med sine volde og grave

Naturmødet

Danmarks naturmøde miljø

Hirtshals danner hvert år rammerne for Naturmødet. Naturmødet er et årligt nationalt folkemøde om natur, dyreliv, havet og klima. Der er deltagere fra mange organistioner som bruger naturen, politikere, foreninger, politiske partier og andre formidlere af natur fra ind og udland. Kort sagt 3 dage i maj hvor naturen er sat på dagsordenen.

I forbindelse med Naturmødet kan du overnatte “i naturen” på vores campingplads i de dejlige Hytter, hvor de fleste er med eget toilet og bad.

Vinter

Vinter i Nordjylland tourist

B

Golfbaner

Der er aldrig langt til en ny golfbane i Nordjylland. Golfbaner i den enestående Nordjyske natur. Se golfbaner i Nordjylland: www.tornbystrand.dk

Rubjerg gamle kirkegård

rubjer knude fyr sandflugt kirke

Lidt syd for Lønstrup finder du Rubjerg Knude fyr og stedet hvor Rubjerg gamle kirke lå. Kirken blev fjernet sten for sten i 1904 på grund af kraftig sandflugt. Kirkegården ligger tilbage og du kan bl.a. finde en gravsten med Willum Hansen der døde iflg gravstenen den 31. april 1877… det var det år der var 31 dage i april ?. læs hele historien og mere om stedet her: Rubjerg Kirke 

Mårup Kirke

Mårup kirke lå på skrænten til Vesterhavets ved Mårup, nord for Løkken. Kirken er fjernet og i dag står kun sokkel og noget af kirkegården tilbage. Besøg stedet og se hvordan havet tager stykke for stykke af landet.

Den tilsandede kirke

Lige før du når Skagen ligger den tilsandede kirke. Der er kun tårnet tilbage af kirken oplev hvordan sandflugten dækker landet.

Råbjerg mile

Vendsyssels store ørken. På tur til Sahara.. nej men i Råbjerg mile kan du føle at du går i Sahara. der er sand så langt du kan se i Danmarks største vandremile.

Nordjylland er lig med hav og natur. Her er du aldrig langt fra havet. Vendsyssel er omkranset af vand. Nordsøen/Skagerak mod vest, Kattegat i øst og Limfjorden i syd. Havet har altid tiltrukket mennesker, det kan vi godt forstå.

Det er livsbekræftende at stå ved vestkysten og mærke efterårs eller vinterstormens kræfter. eller ligge på stranden en sommerdag og nyde solen og en afkølende tur i bølgerne. Havet og fjordene kan også bruges til vand aktiviteter eller fiskeri. Du kan fiske fra kysten, havnemoler, put and take søer eller tage på lystfiskertur på havet med en af de mange havfisker kuttere fra Hirtshals, som tager lystfiskere med til det gule rev eller havfiskeri på et af de mange vrag i havet.

Naturen og de mange skove er fyldt med afmærkede cykel og vandreruter. Der er udfordrende MTB-spor rundt om i landskabet og de mange klitplantager langs kysten. Du kan sammen med familien samle svampe eller bare nyde den stille smukke natur og det mangfoldige dyreliv. Tag en tur til Slotved skov som er Danmarks næststørste dyrehave med krovildt, dåvildt. Kun dyrehaven er større.